Wat mag je auto trekken?

Hoe zwaar mag de caravan wegen achter je auto?

WELK GEWICHT MAG U TREKKEN ACHTER DE AUTO?

Afgelopen week kregen wij van één van onze klanten de welbekende vraag wat hij mocht trekken achter de auto. Hieronder vindt u een korte uitleg van wat er voor deze klant en u allemaal mogelijk is.

VOORBEELD

De auto weegt 1.600 kg en heeft een beladingsmogelijkheid incl. passagiers van 400 kg en komt daarmee op een totale maximum massa van 2.000 kg. Deze auto heeft een maximaal trekvermogen voor een aanhanger/caravan geremd van 1.650 kg.

De caravan heeft een ledig gewicht van 1.200 kg en een beladingsmogelijkheid van maximaal 400 kg en daarmee een max. TMM van 1.600 kg.

De optelsom van de op papier 2 maximale gewichten (TMM) is 2.000 +1.600 = 3.600 kg. Dat is meer dan de maximaal toegestane 3.500 kg voor het B-rijbewijs. Voor het B+E rijbewijs kan er zonder aanpassing met deze combinatie worden gereden.

U HEEFT TWEE OVERWEGINGEN

De eerste is natuurlijk het behalen van uw E achter B rijbewijs.

De tweede is eenvoudig, snel en goedkoper. Dat is door het op kenteken verlagen van TMM gewicht van de caravan. Hiervoor kunt u online via het RDW een verzoek indienen om het maximale toelaatbare gewicht van de caravan te verlagen, zodat de optelsom niet langer boven de 3.500 kg uitkomt. Let hierbij wel op, dat u voldoende laadvermogen voor uw uitrusting overhoudt.

In dit voorbeeld kunnen we het RDW verzoeken tot verlagen van 1.600 naar 1.500 kg en blijft er nog 300 kg van het oorspronkelijke laadvermogen van de caravan beschikbaar. Voor deze administratieve aanpassing betaald u een relatief kleine vergoeding. Na de goedkeuring van het RDW ontvangt u een nieuw kentekenpasje met daarop nieuwe max TMM van 1.500 kg. De optelsom is nu max. 2.000 kg voor de auto + 1.500 kg voor deze caravan en dus bij elkaar 3.500 kg. U kunt de combinatie nu rijden met enkel het B-rijbewijs.

Kijk ook op BOVAG.nl voor meer informatie

(Zoekterm op de site www.rdw.nl is: “verlagen TMM gewicht aanhanger”)

Back to top