Wat mag uw auto trekken?

Cannenburg helpt u verder

Welk gewicht mag u trekken achter de auto?

Afgelopen week kregen wij van één van onze klanten de welbekende vraag wat hij mocht trekken achter de auto. Hieronder vindt u een korte uitleg van wat er voor deze klant en u allemaal mogelijk is.

Voorbeeld:

De auto weegt 1.600kg en heeft een beladingsmogelijkheid incl. passagiers van 400kg en komt daarmee op een totale maximum massa van 2.000kg. Deze auto heeft een maximaal trekvermogen voor een aanhanger/caravan geremd van 1.650kg.

De caravan heeft een ledig gewicht van 1.200kg en een beladingsmogelijkheid van maximaal 400kg en daarmee een max. TMM van 1.600kg.

De optelsom van de op papier 2 maximale gewichten (TMM) is 2.000 +1.600 = 3.600kg. Dat is meer dan de maximaal toegestane 3.500kg voor het B-rijbewijs. Voor het B+E rijbewijs kan er zonder aanpassing met deze combinatie worden gereden.

U heeft twee overwegingen

De eerste is natuurlijk het behalen van uw E achter B rijbewijs.

De tweede is eenvoudig, snel en goedkoper. Dat is door het op kenteken verlagen van TMM gewicht van de caravan. Hiervoor kunt u online via het RDW een verzoek indienen om het maximale toelaatbare gewicht van de caravan te verlagen, zodat de optelsom niet langer boven de 3.500kg uitkomt. Let hierbij wel op, dat u voldoende laadvermogen voor uw uitrusting overhoudt.

In dit voorbeeld kunnen we het RDW verzoeken tot verlagen van 1.600 naar 1.500kg en blijft er nog 300kg van het oorspronkelijke laadvermogen van de caravan beschikbaar. Voor deze administratieve aanpassing betaald u een relatief kleine vergoeding. Na de goedkeuring van het RDW ontvangt u een nieuw kentekenpasje met daarop nieuwe max TMM van 1.500kg. De optelsom is nu max. 2.000kg voor de auto + 1.500kg voor deze caravan en dus bij elkaar 3.500kg. U kunt de combinatie nu rijden met enkel het B-rijbewijs.

Kijk ook op BOVAG.nl voor meer informatie

(Zoekterm op de site www.rdw.nl is: “verlagen TMM gewicht aanhanger”)

WAAROM CANNENBURG?

  • Alles voor een onbezorgde kampeervakantie

  • Van caravan tot koffiekan; alles op één adres

  • BOVAG erkend

OFFICIEEL DEALER

hobby logo
fendt-logo

WAT ZEGGEN ONZE KLANTEN?

Back to top